Tiedote: Keskisuomalaisen Kino Metson toiminta kiinnostaa valtakunnallisesti – Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä tutustuu elokuvatoimintaan Petäjävedellä

Keski-Suomen elokuvakeskuksen ylläpitämä kiertävä elokuvateatteri Kino Metso tuo elokuvia niihin kuntiin, joissa ei ole omaa elokuvateatteria. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä ja kuntien edustajat eri puolilta Suomea tutustuvat Petäjävedellä Kino Metson toimintaan keskiviikkona 21.10.
Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävän kuvituskuva

Kino Metson elokuvatoiminta parantaa elokuvien saatavuutta Keski-Suomen kunnissa. Petäjävedellä elokuvayhteistyötä on tehty jo kuusi vuotta. Petäjäveden kunta tarjoaa tilat elokuvien esittämiselle ja Kino Metso hoitaa ohjelmistosuunnittelun, teknisen toteutuksen ja lipunmyynnin.

– Kiinnostuimme Kino Metson toiminnasta, sillä kiertävän elokuvateatterin toimintamalli on ainutlaatuinen ja se mahdollistaa monipuolisen kulttuuritarjonnan. Uuden kulttuuritoimintalain mukaisesti Kino Metson malli lisää elokuvien saatavuutta kunnissa. Vierailu Petäjävedellä tarjoaa hienon mahdollisuuden oppia toimintamallista lisää, kehittämistehtävän projektikoordinaattori Teemu Hokkanen kertoo.

Keskiviikkona 21.10. järjestettävälle kuntavierailulle osallistuu kuntien kulttuuripalvelujen edustajia Kittilästä ja Paltamosta sekä kehittämistehtävän kumppanikaupungeista Turusta ja Rovaniemeltä.

Torstaina 22.10. vierailijat työstävät työpajassa mahdollisuuksia hyödyntää toimintamallia kunnissa Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen tutkija Minna Ruusuvirran johdolla. Ruusuvirta odottaa innolla kuntavierailun oppeja, joista Cupore laatii raportin vierailun jälkeen.

– Kiertävien tai liikkuvien kulttuuripalvelujen tarjoaminen on hyvä tapa saada palveluja helpommin saataville ja lähemmäksi asukkaita. Kino Metson toimintamallia on mahdollista hyödyntää ja soveltaa myös muissa kunnissa, Ruusuvirta sanoo.

Kehittämistehtävä on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama, ja sitä koordinoi Espoon kaupunki yhteistyössä kumppanikaupunkien Turun ja Rovaniemen kanssa. Yhteistyötä tehdään myös Kuntaliiton ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa.

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä kokoaa yhteen kuntien kulttuuripalvelujen hyviä käytänteitä kehittämistehtävän verkkosivuille (www.yhteistuumin.fi). Kehittämistehtävän tavoitteena on tukea kulttuuripalvelujen laatua, vahvistaa kulttuurialan työntekijöiden osaamista ja lisätä kuntien välistä yhteistyötä.