Kulttuuria yhteistuumin -kuntavierailu Keski-Suomeen

Kuvituskuva kaupunki

Yli puoli vuotta jatkunut koronatartuntatilanne on vähentänyt tehokkaasti kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia ja siirtänyt suuren osa tapahtumista ja seminaareista verkkoon. Siksi olikin erityisen innostavaa saada toteuttaa ensimmäinen valtakunnallisen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävän kuntavierailu Keski-Suomeen lähes alkuperäisessä muodossaan eli livenä – ja vieläpä eri puolilta Suomea saapuneiden vierailijoiden kanssa. Ainoa mistä jouduttiin tinkimään oli vierailuryhmän koko, joka pidettiin koronatilanteen takia alle 10 hengessä. Sanomattakin oli selvää, että vierailulla noudatettiin tiukkoja varotoimia koronan suhteen: osallistujat pidättäytyivät kättelyistä, maskit ja visiirit pysyivät kasvoilla koko ajan ja turvavälejä noudatettiin joka käänteessä. Näitä varokeinoja seuraamalla pääsimme turvallisesti tutustumaan Petäjäveden kunnan hyvään käytänteeseen, kiertävän elokuvateatterin Kino Metson toimintaan, ja pitämään Cuporen vetämän työpajan.

Kuntavierailu alkoi 21.10. Jyväskylän rautatieasemalta, jossa osallistujat tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa. Mukana olivat allekirjoittaneen lisäksi Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävän tuore viestintäassistentti Sofia Kuisma, Turun kaupungin kulttuurikoordinaattori Liisa Hämäläinen, Rovaniemen kaupungin kulttuurituottaja Matti Selin, Paltamon kunnan kulttuurivastaava Minna Härkönen ja Cuporen tutkija Minna Ruusuvirta. Kittilän kunnan edustaja joutui harmillisesti perumaan osallistumisensa vierailuun viime hetkellä.

Jyväskylästä siirryttiin Petäjäveden kuntaan, jossa ryhmän toivotti tervetulleeksi kunnan kulttuurituottaja Olli Koponen ja sivistystoimenjohtaja Timo Holm. Maukkaan lounashetken jälkeen siirryttiin kunnanvirastoon, jossa odottivat Keski-Suomen elokuvakeskuksen (KSEK) toiminnanjohtaja Kaisu Tapaninen ja apulaistuottaja Veera Virtanen. Myöhemmin seuraan liittyi vielä Muuramen kunnan kulttuuripäällikkö Anne Patrikainen. Tällä joukolla siirryttiin kokoushuoneeseen kuulemaan esittelyt sekä Petäjäveden kunnan kulttuuripalveluista että KSEK:n ylläpitämästä Kino Metso -konseptista.

Petäjävesi on tehnyt yhteistyötä Kino Metson kanssa vuodesta 2014 lähtien. Jyväskylästä käsin toimivan Kino Metson ideana on viedä elokuvia kuntiin, joilla ei ole omaa elokuvateatteria. Tällaisia kuntia Keski-Suomessa ovat muun muassa Muurame, Petäjävesi, Hankasalmi, Laukaa ja Viitasaari. Kuntien ja Kino Metson välinen malli perustuu win-win-tyyliseen työnjakoon: kunta tarjoaa esitystilan ja mainostaa elokuvia omissa viestintäkanavissaan ja Kino Metso suunnittelee ohjelmiston, huolehtii elokuvista, esitystekniikasta ja lipunmyynnistä.

Elokuvien tuominen kuntiin, joissa ei ole omaa elokuvateatteria on todellinen kulttuuriteko, sillä se ”edistää kaikkien väestöryhmien yhdenvertaisia mahdollisuuksia ja osallistumista kulttuuriin, taiteeseen ja sivistykseen”, kuten tuoreessa kuntien kulttuuritoimintalain tavoitteissa on listattu.

Vaikka Jyväskylä monine elokuvateattereineen houkuttelee katsojia ympäri maakuntaa, se ei tarkoita, että kaikilla lähialueiden kuntalaisilla olisi kuntonsa tai julkisten liikenneyhteyksien takia mahdollisuutta matkustaa sinne – ainakaan säännöllisesti. Siksi Kino Metson tuomat elokuvat palvelevat esimerkiksi Petäjäveden asukkaita monipuolisesti: tarjolla on mielenkiintoisia dokumentteja, tuoreita kotimaisia menestyselokuvia ja lastenelokuvia. Kulttuurituottaja Koponen kertoi, että varsinkin lapsiperheille suunnatut näytökset ovat paikkakunnalla suosittuja, sillä nelihenkisen perheen retki yli 30 kilometrin päähän Jyväskylään elokuviin voi muodostua arvokkaaksi menoeräksi kalliine lippuineen, maksullisine parkkipaikkoineen ja elokuvaeväineen.

Kino Metsoa pyörittävän Keski-Suomen elokuvakeskuksen Kaisu Tapanisen mukaan yhteistyö lähialueen kuntien kanssa on sujunut hyvin, mutta huomauttaa samalla, että aivan kaikkiin kuntiin elokuvia ei voi viedä. Usein syynä ovat esitystilaan ja -tekniikkaan liittyvät haasteet. Kunnassa täytyy olla suurehko auditorio tai sali, joka pystytään pimentämään täydellisesti ja jossa on tarpeeksi iso valkokangas ja ajanmukaiset sähköliitännät. Teknisten speksien lisäksi Tapaninen painottaa kunnan asennetta ja sitoutumista yhteistyöhön Kino Metson kanssa. Katsojamäärät voivat olla usean vuoden ajan hyvinkin vaatimattomia – kuten Petäjävedellä ­– mutta pitkäjänteisellä tiedotustyöllä ja yhteisöllisellä asenteella kuntalaiset löytävät kiertävän elokuvateatterin filmitarjonnan ja osaavat jo pian odottaa niitä.

Ryhmäkuva Petäjävedeltä
Kuntavierailun osallistujat yhteiskuvassa Petäjäveden Miilu-salissa.

Keskiviikon vierailupäivän päätteeksi pääsimme vielä tutustumaan Kino Metson av-kalustoon Petäjäveden Miilu-salissa ja saimme nauttia Virpi Suutarin upeasta Alvar Aalto -dokumentista yhdessä kuntalaisten kanssa.

Seuraavana päivänä ryhmämme kokoontui heti aamusta jyväskyläläisen kongressihotellin kokoushuoneeseen, ja aloimme käsitellä edellisen päivänä vierailua ja sen antia Cuporen tutkijan Minna Ruusuvirran opastuksella. Mukana työpajassa olivat etäyhteyksin myös Marika Salminen Kittilän kunnasta, Merja Luonila Cuporesta ja Arto Lampila Jyväskylän kaupungista. Minna kävi aluksi läpi elokuvan kulutuksen ja teatteritarjonnan nykytilaa Suomessa. Sitten elokuvastatarjonnasta ja kuntien tarjoamasta mediakasvatuksesta keskusteltiin ryhmässä. Keskustelu rönsyili innostavasti myös muihin ajankohtaisiin aiheisiin, kuten vaikkapa kuntien ja kolmannen sektorin välisiin yhteistyömalleihin.

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen Yhteistuumin-kuntavierailu on menestys. Kaikki osallistujat olivat hyvin tyytyväisiä kuntavierailun sisältöön, aikatauluihin ja järjestelyihin. Erityisen vuolasta kiitosta tuli mahdollisuudesta matkustaa pois kotikunnasta, tavata ennestään tuntemattomia kollegoita kasvokkain ja vaihtaa ajatuksia luontaisen kanssakäymisen puitteissa eikä Skype- tai Teams-palaverien virtuaalisessa maailmassa. Jos jotain, niin koronavirustilanne on tuonut esille ihmisten syvästi inhimillisen tarpeen tavata toisia ihmisiä livetilanteessa ja kommunikoida kasvokkain – vaikka sitten maskit päällä. Ihmiskontaktit ovat korvaamattomia myös poikkeusaikoina.

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä aikoo jatkaa kuntavierailuja vuonna 2021, ja seuraavia kuntavierailuja hahmotellaan jo. Hyviä käytänteitä ja vierailukohteita saa ehdottaa meille joko sähköpostitse tai tämän sivuston palautekanavan kautta.

Tässä vielä lyhyt videokooste kuntavierailusta:


Ja tässä linkki Petäjävesi-lehden tekemään juttun:

Teemu Hokkanen
kirjoittaja on valtakunnallisen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävän projektikoordinaattori

One comment

  1. […] niiden käytössä olevia ja niiden tuloksien perusteella siivilöimme esiin myös ensimmäisen kuntavierailumme Keski-Suomeen. Lokakuinen matka jäi harmillisesti tämän vuoden ainoaksi vierailuksi, mutta osoittautui […]

Vastaa