Ensimmäinen toimintavuosi paketissa

Poikkeuksellinen vuosi 2020 lähenee loppuaan kaksijakoisissa tunnelmissa. Noin vuosi sitten Kiinan Wuhanista liikkeelle lähtenyt koronavirus on levinnyt maapallon joka kolkkaan ja vaatinut järkyttävät yli 1,6 miljoona kuolonuhria. Mutta samaan aikaan tunnelin päässä näkyy valoa: useita toimivia rokotteita on jo olemassa ja niiden globaali jakelu on juuri käynnistymässä. Kevättä 2021 kohti ollaan menossa varoivaisen toiveikkaissa tunnelmissa.

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävän ensimmäinen toimintavuosi päättyy myös toiveikkain mielin. On totta, että alku oli enemmän kuin haastava: kehittämistehtävä aloitti 1.4.2020 keskellä koronakevään synkimpiä hetkiä ja kovimpia rajoitustoimia. Allekirjoittanutkin joutui perustamaan etätyöpisteen kerrostaloasunnon ruokailuhuoneeseen ja ottamaan monen muun päätetyöläisen tavoin useita digiloikkia ja tutustumaan uudenlaiseen tapaan tehdä töitä, jossa kollegoita, esimiehiä tai sidosryhmän edustajia ei tavattukaan kasvokkain vaan ruudun välityksellä. Livetapahtumat muuttuivat striimeiksi, seminaarit webinaareiksi ja työpaikkojen aamukahvitilaisuudet virtuaalikahveiksi. Toukokuun lopussa, kun rajoituksia purettiin tämä uusi normaali alkoi jo tuntua melko normaalilta normaalilta.

Valtakunnallisella kehittämistehtävällä oli alun perin hyvin kunnianhimoisia suunnitelmia jalkautua Suomen kuntakentälle, tavata laajasti kunta- ja kulttuurialan ihmisiä ja järjestää monia tapahtumia, kokoontumisia ja seminaareja. Mutta tälle kaikelle koronapandemia laittoi stopin, koska lähikontaktit ja mahdolliset tartuntaketjut haluttiin painaa minimiin. Olen silti ylpeä siitä mitä vuoden 2020 aikana on silti saatu aikaan.

Kehittämistehtävälle keksittiin jo huhtikuussa nimi, ”Kulttuuria yhteistuumin”, ja sille perustettiin toukokuussa nettisivut (nämä sivut), joista onkin muodostunut elintärkeä viestintäkanava ulospäin. Ensi vuonna kehittämistehtävän visuaalista ilmettä on tarkoitus muokata lisää ja nettisivuja kasvattaa blogimuotoisuudesta kohti monipuolisempaa sisältöä, joka pitää sisällään muun muassa tietopankkimaisia ominaisuuksia.

Ennen kesälomia ehdimme koota myös ensimmäisen yhteistyöverkoston, jossa ovat mukana valtakunnallisen kehittämistehtävän lisäksi viisi alueellista kehittämistehtävää. Elokuussa lähetimme kaikkiin Suomen kuntiin kyselyn, jossa kartoitimme niiden käytössä olevia hyviä käytänteitä. Tuloksien perusteella siivilöimme esiin myös ensimmäisen kuntavierailukohteemme Keski-Suomeen. Lokakuinen matka jäi harmillisesti tämän vuoden ainoaksi vierailuksi, mutta osoittautui sitäkin tärkeämmäksi kokemukseksi kaikille osallistuneille tahoille ja kannusti meitä toteuttamaan kuntavierailuja ensi vuonna kahta kauheammin.

Syyskuussa kehittämistehtävälle palkattiin viestintäassistentti, ja Sofia Kuisma on osoittautunut tehtävässään korvaamattomaksi tekijäksi, joka heti ensitöikseen loi kehittämistehtävälle Twitter-tilin ja otti kokonaisvastuuta viestinnästä, jonka rooli tänä koronavuonna on ollut erityisen korostunut. Sofia oli myös mukana järjestämässä valtakunnallista Yhteistuumin-webinaaria, joka järjestettiin marraskuussa ja joka sai hyvän vastaanoton osallistujien puolelta. Iso kiitos järjestelyistä lankeaa Espoon kaupungin kulttuuriyksikön yhteystiimille.

Nyt kun olemme joulukuussa, voimme siirtää katsetta rohkeasti kohti ensi vuotta ja paljastaa hieman suunnitelmiamme sen suhteen. Jos pian saapuva rokote ja koronatilanteen parantuminen vain sen sallii, aiomme ottaa revanssin kuntavierailujen suhteen. Meillä on keväästä syksyyn haarukoituna kymmenkunta erilaista vierailukohdetta eri puolilla Suomea. Ne liittyvät mm. julkiseen taiteeseen, kulttuuriperintöön, vanhustyöhön ja taidekummitoimintaan. Kerromme niistä lisää uuden vuoden jälkeen – kuten kuntien kulttuuripalvelujen ammattilaisten mahdollisuuksista hakea niihin mukaan.

Alkuvuodesta 2021 on luvassa muutamia virtuaalivierailuja, verkostotapahtuma ja rennot, virtuaaliset aamukahvit, joita toivottiin marraskuun webinaarin palautteissa. Alkuvuodesta kuulette lisää myös uusista kehittämistehtävistä, jotka opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi kuudelle eri taholle pari viikkoa sitten.

Loppuvuodesta 2021 on myös tarkoitus järjestää suuri liveseminaari Espoossa, johon kokoamme mukaan mahdollisimman paljon kuntien ja kulttuurialan ammattilaisia ja mielenkiintoisia puheenvuoroja asiantuntijoilta ja ministeriöiden edustajilta.

Tässä vaiheessa haluan itseni ja Sofian puolesta kiittää kaikkia yhteistyötahoja, jotka ovat mahdollistaneet Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävän käynnistämisen ja vauhtiin pääsemisen: rahoittajamme opetus- ja kulttuuriministeriö, kumppanikaupunkimme Turku ja Rovaniemi sekä asiantuntijaorganisaatiot Kuntaliitto, Taike ja Cupore. Lisäksi kiitän kaikkia henkilöitä, organisaatioita ja kuntia, joihin meillä on ollut ilo tutustua vuoden 2020 aikana – joko etäyhteyksin tai livenä. On ollut innostavaa olla mukana kehittämässä kunta- ja kulttuurikenttää kanssanne.

Tuokoon ensi vuosi vähemmän etäilyä ja enemmän läsnäoloa ja aitoa ihmistenvälisiä kohtaamisia ja ajatustenvaihtoa. Pysytään terveinä ja vietetään rentouttava ja lämminhenkinen joululoma läheisten ihmisten ympäröimänä.

Kehittämistehtävän virallisen joulutervehdyksen tarjoaa Kunnan Pojat Rovaniemeltä:

Kunnan Pojat koostuu rytmimusiikin ammattilaisista ja työllistetyistä ammattilaismuusikoista. Orkesteri on yksi kehittämistehtävän ympäri Suomen kuntia keräämistä hyvistä käytänteistä. Voit lukea lisää Kunnan Pojista Rovaniemen kaupungin verkkosivuilta.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Teemu Hokkanen
kirjoittaja on valtakunnallisen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävän projektikoordinaattori

Vastaa