Muutoksissa on mahdollisuuksia kuntien kulttuuritoiminnalle

 Olen Kaisa Koskela ja toimin projektipäällikkönä nyt alkaneella valtakunnallisen kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävämme toisella rahoituskaudella.  

Vaikka ensimmäisen kauden toimintaa väritti pandemia, pystyttiin Yhteistuumin-toiminnalla luomaan elävä ja aktiivinen verkosto kuntien kulttuurivastaavista sekä keräämään heiltä hyviä esimerkkejä kuntien kulttuuritoiminnan innovaatioista. Tehdyn työn pohjalta on nyt hyvä jatkaa.  

Oma taustani on vankasti kunnissa. Olen työskennellyt pitkään sekä Espoon että Vantaan kaupunkien palveluksessa kulttuurituottajana ja kehittämistehtävissä. Nyt helmikuussa 2022 siirryn projektipäällikön tehtävään Taiteen edistämiskeskuksesta. Taikessa työskentelin taideasiantuntijana kuntien kulttuuritoiminnan asiantuntijapalvelussa. Koulutustaustaltani olen yhteiskuntatieteilijä, pääaineina filosofia ja kulttuuripolitiikka. 

Minulla on vahva luotto taiteen ja kulttuurin voimaan sekä toisaalta ihmisiin: taiteilijoihin, kuntien asukkaisiin ja työntekijöihin. Moniin kuntien ja alueiden haasteisiin olisi löydettävissä ratkaisuja taiteen ja kulttuurin keinoin. Kunnan persoona, identiteetti ja ilmapiiri ovat merkittäviä paitsi uusien asukkaiden houkuttelussa, myös luovien alojen liiketoiminnan kehittymisessä. Yhteisöllisyys ja osallisuus ovat oleellinen osa asukkaiden hyvinvointia, ja kulttuuritoiminta on yksi parhaista välineistä niiden lisäämiseen. Kunta, joka tuntee ja pitää huolta taiteilijoistaan ja muusta luovasta kentästä, on etulyöntiasemassa muuttuvalla kuntakentällä. Kuntien kulttuurin ammattilaiset ovat monitaitoista ja motivoitunutta porukkaa, jonka täysi potentiaali ei ole vielä kuntien käytössä. 

Yhdessä mietimme, miten kulttuuritoiminta saisi ansaitsemansa tilan ja arvovallan tulevaisuuden kunnassa.

Nyt alkavalla kaudella syvennämme entisestään yhteistyötä kuntien kulttuurin ammattilaisten kanssa. Tulemme yhdessä etsimään ratkaisuja kuntien kulttuuritoimintaa tulevina vuosina haastaviin muutoksiin. Tartumme toiminnassamme hyvinvointialueuudistuksen vaikutuksiin kunnan kulttuuritoiminnalle. Yhdessä mietimme, miten kulttuuritoiminta saisi ansaitsemansa tilan ja arvovallan tulevaisuuden kunnassa. Olemme kuntien ammattilaisille avuksi myös moninaisuuden huomioimisessa sekä digitaalisten kulttuuripalveluiden kehittämisessä tai hankkimisessa. Mitä mahdollisuuksia näissä ja muissa muutoksissa piilee kuntien kulttuuritoiminnalle? 

Olemme täällä tukemassa kuntia laajan yhteistyökumppaniverkostomme kera. Yhteyspisteessämme Espoossa työskentelee lisäksi viestinnän suunnittelija Sofia Kuisma. Toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa kumppaneinamme ovat Turun ja Rovaniemen kaupungit. Työskentelemme tiiviisti yhdessä kuntien sekä muiden kulttuuritoiminnan kehittäjien kanssa. Alueellisten kehittämistehtävien lisäksi näitä ovat esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus, Kuntaliitto ja kulttuurin valtakunnalliset järjestöt.  

Kaisa Koskela
projektipäällikkö

Vastaa