Menneet tapahtumat


Yhteistuumin-aamukahvit

Torstaina 19.5. aamukahveilla paneuduttiin turvallisempiin tiloihin. Aamukahviseuraksi saimme Arlene Tuckerin Kulttuuria kaikille -palveluista. Kuulimme turvallisemman tilan periaatteista, mitä ne ovat ja miksi niitä tarvitaan myös kunnan kulttuuripalveluissa. Osallistujat saivat myös käytännön esimerkkejä siihen, kuinka turvallisempia tiloja voi omassa kunnassa lähteä edistämään.


Torstaina 5.5. järjestettiin Yhteistuumin-aamukahvit, jossa teemana oli Rovaniemen kaupungin ja Lapin amk:n oppilaitosyhteistyö. Aamukahviseuraksi saimme Lapin ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Henna Meriläisen sekä Rovaniemen kaupungin hankekoordinaattori Johanna Partasen. Kuulimme kaupungin ja amk:n yhteistyöstä ja Matkakohteena kulttuuri -hankkeesta.


Kevään ensimmäiset aamukahvit järjestettiin 14.4. Kahviseuraa saatiin projektipäällikkö Piia Kleimolasta, joka kertoi kokemuksistaan kuntien johdolle viestimisestä. Piia veti Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen -hanketta, jonka osana toteutettiin johtovartit alueen kunnissa.


Kulttuuria yhteistuumin -verkostoseminaari 18.–19.11.2021

Kulttuuria yhteistuumin -verkostoseminaarin tunnus.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama valtakunnallinen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti kaksipäiväisen verkostoseminaarin 18.-19.11.2021 Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Seminaari oli suunnattu kuntien kulttuuripalvelujen parissa työskenteleville ammattilaisille.

Seminaariohjelman molempien päivien aamupäiväosuudet striimattiin.

Seminaariohjelma 18.-19.11.

Torstai 18.11. I seminaaripäivä

klo 9.00 ilmoittautuminen ja aamukahvi, Hanasaaren kongressikeskuksen aula
klo 9.30-11.30 Hanasaaren kongressikeskus, auditorio

 • Tervetuliaissanat
  Kulttuurijohtaja Susanna Tommila, Espoon kaupunki
 • Kohti Suomen toimivinta kulttuuriekosysteemiä
  Vapaa-ajan palveluiden palvelualuepäällikkö Merja Tervo ja projektipäällikkö Matti Selin, Rovaniemen kaupunki
 • Tutkittua tietoa kuntien kulttuuritoiminnasta
  Erikoistutkija Minna Ruusuvirta, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore
 • Alueellisten kehittämistehtävien puheenvuorot
  Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen, projektipäällikkö Piia Kleimola (XAMK-ammattikorkeakoulu)
  Kulttuuri kuulolla, hankekoordinaattori Tiina Taskinen-Viinikainen (Kuopion kaupunki)
  Kulttuurin paikka, kulttuuripäällikkö Hanna Hangasluoma ja kehittämisasiantuntija Marika Puntala (Etelä-Pohjanmaan liitto)
 • Yhteenvetoa ja keskustelua

klo 11.30-12.30 lounas Hanasaaren ravintolassa
klo 13.00-15.30 iltapäivän työpajat:

 • Kulttuurin rahoitus, fasilitaattorit taideasiantuntija Taina Laitinen, Kuntien kulttuuritoiminnan asiantuntijapalvelut, Taiteen edistämiskeskus ja Katja Koskela, Espoon kaupunki
 • Kulttuurin kuntatietohanke KULTTI , fasilitaattorit projektipäällikkö Tiina Pohjanen, Kuntaliitto ja talousasiantuntija Sari Nybacka, Espoon kaupunki
 • Kulttuurihyvinvointi, fasilitaattorit Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen -kehittämistehtävän projektipäällikkö Piia Kleimola, XAMK-ammattikorkeakoulu ja projektipäällikkö Matti Selin, Rovaniemen kaupunki
 • Kuntien kulttuuripalvelujen hyvät käytännöt, fasilitaattorit projektikoordinaattori Teemu Hokkanen, Kulttuuria yhteistuumin – kehittämistehtävä ja projektipäällikkö Annu Kankaanranta, DigiCult-hanke
 • Kunnat ja taiteilijat, fasilitaattorit taideasiantuntija Kaisa Koskela, Kuntien kulttuuritoiminnan asiantuntijapalvelut, Taiteen edistämiskeskus ja viestinnän suunnittelija Alli Alho, Espoon kaupunki
 • Kulttuurikasvatus kunnissa, fasilitaattorit palvelukoordinaattori Elina Harlas ja suunnittelija Marika Torniainen, Espoon kaupunki
 • Taiteen perusopetus, vapaa sivistystyö ja harrastaminen, fasilitoijat palvelukoordinaattori Taiju Kiesilä, Espoon kaupunki ja toimialarehtori Anna-Maija Iskanius, Omnia

klo 16.00 mahdollisuus tutustua näyttelykeskus WeeGeen näyttelyihin (omatoimisesti)
klo 18.00-20.30 Espoon kaupungin vastaanotto Espoon modernin taiteen museo EMMAn Aitiossa.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Perjantai 19.11. II seminaaripäivä

klo 8.30 ilmoittautuminen ja aamukahvi, Hanasaaren kongressikeskuksen aula

klo 9.00-11.45 Hanasaaren kongressikeskus, auditorio

 • Kuntien kulttuuripalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä
  Kulttuuripäällikkö Tiina Kasvi, Espoon kaupunki
 • Ajankohtaista kuntien kulttuuritoiminnasta
  Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju, opetus- ja kulttuuriministeriö
 • Sopeutuuko kuntatalous vapaa-aikapalveluista?
  Asiantuntija Eero Laesterä, FCG Finnish Consulting Group Oy
 • Kulttuurin merkitys kunnalle – kulttuuri voimavarana
  Erityisasiantuntija Johanna Selkee, Kuntaliitto
 • Seminaarin yhteenvetoa ja keskustelua


klo 11.45-12.30 lounas Hanasaaren ravintolassa
klo 12.30 seminaari päättyy


Virtuaaliset Yhteistuumin-aamukahvit 10.11.

Valtakunnallinen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti syyskauden kolmannet virtuaaliset aamukahvit keskiviikkona 10.11. klo 8.45–9.30.

Kahviseuraa saatiin projektipäällikkö Atte Karjalaisesta, joka kertoi Oulun kaupungin vetämästä DigiCult-hankkeesta. Se on uusi kehitteillä oleva digitaalinen palvelualusta, joka tuo kulttuurikokemukset ja luontokohteet entistä tehokkaammin kuntalaisten ja vierailijoiden tietoisuuteen. Alusta hyödyntää paikkatietoa, ja Oulussa se on valjastettu osaksi Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkihanketta. DigiCultia kehittävät yhdessä Oulun, Kuusamon ja Espoon kaupungit sekä seurantajäseninä Siikalatvan, Taivalkosken, Paltamon ja Hailuodon kunnat. Hanketta rahoittaa valtiovarainministeriö.

Yhteistuumin-aamukahvit on suunnattu ensisijaisesti Suomen kunnissa työskenteleville kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille.


Virtuaaliset Yhteistuumin-aamukahvit 13.10.

Virtuaaliset Kulttuuria yhteistuumin -aamukahvit järjestettiin keskiviikkona 13.10. klo 8.45–9.30.

Kahvipöytäseuraa saatiin Konserttikeskuksen toiminnanjohtajasta Noora Herrasesta, joka kertoi käynnissä olevasta LIVE-hankkeesta. LIVE on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Konserttikeskuksen yhteishanke Teatterikeskuksen, Sirkuksen tiedotuskeskuksen ja Tanssin tiedotuskeskuksen kanssa. Hankkeen tavoitteena on edistää lapsille suunnatun esitystoiminnan saavutettavuutta sekä paikata poikkeustilan jättämää aitojen kohtaamisten puutetta.

LIVE-hankkeen esittävien taiteiden koulukiertueista osa tarjotaan kunnille täysin maksutta. Maksuttomuuden edellytyksenä on, että hakija sitoutuu kehittämään kuntansa kulttuurikasvatussuunnitelmaa siten, että siinä on huomioitu myös esittävät taiteet. Esityksiä voi hakea kuntahaun kautta, joka on auki 29.10. asti. Mukaan kokeiluun valitut kunnat saavat vähintään yhden maksuttoman esityspäivän.

Nooran kanssa juteltiin myös yleisemmin kulttuurikasvatuksesta ja kuntien kulttuurikasvatussuunnitelmista, joista hänellä on kokemusta Kulttuurikeskus ARXin kautta.

Yhteistuumin-aamukahvit on suunnattu ensisijaisesti Suomen kunnissa työskenteleville kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille.


Virtuaalivierailu Kuopioon 5.10. – teemana kulttuurikasvatustoiminta

Kuvituskuva Kuopioon 5.10. virtuaalivierailulle.

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä vieraili virtuaalisesti Kuopiossa tiistaina 5.10.2021 tutustumassa kahteen Kuopion kaupungin kulttuurikasvatusmalliin, Kiitos kaveruudelle -draamatoimintaan ja varhaiskasvatuksen AvoT-taidekasvatusmalliin.

Vierailun aluksi kuulimme lyhyen esittelyn Kuopion kaupungin kulttuuripalveluista kansalaistoiminnan palveluiden päällikkö Kati Vähäsarjalta. Tämän jälkeen tutustuimme Kiitos kaveruudelle -draamatoimintaan, jonka tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten vuorovaikutus- ja kaveritaitoja ja siten ennaltaehkäistä kiusaamista. Toiminnasta kertoi draamakasvattaja Anni Marin.

Kuulimme myös AvoT-taidekasvatusmallista, jota esitteli Mervi Eskelinen Lastenkulttuurikeskus Lastusta. AvoT-mallissa taidekasvatus on sulautettu osaksi varhaiskasvatusta, ja taidekasvattaja työskentelee lapsiryhmässä kahdeksan viikon ajan. Mallin tavoitteena on vahvistaa lasten kulttuurisia oikeuksia sekä osallisuutta ja hyvinvointia.


Virtuaaliset Yhteistuumin-aamukahvit 22.9.

Valtakunnallinen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti syksyn ensimmäiset aamukahvit keskiviikkona 22.9. klo 8.45–9.30.

Aamukahvipöytään istahti ”Suomen tuorein kulttuurijohtaja” Anu Talka. Hän aloitti Lappeenrannan kulttuurijohtajana 1.9. työskenneltyään sitä ennen Etelä-Karjalan liitossa kehittämispäällikkönä ja vastaten maakuntaohjelma-työstä, kulttuurista ja matkailusta. Anu oli myös mukana rakentamassa Saimaa-ilmiö2026 -hanketta ja kertoi kokemuksiaan siitä, miten 53 eri kuntaa 4 maakunnasta saatiin puhaltamaan yhteen hiileen tärkeän yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

Yhteistuumin-aamukahvit on suunnattu ensisijaisesti Suomen kunnissa työskenteleville kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille.


Virtuaalivierailu Turkuun 16.–17.9.2021 – teemana kulttuurihyvinvointi ja OmaKirjasto-konsepti

Kulttuuria yhteistuumin Turun virtuaalivierailun kuvituskuva.

Järjestimme kaksipäiväisen virtuaalivierailun Turkuun 16.–17.9, jossa tutustutiin OmaKirjasto-konseptiin ja syvennyttiin kulttuurihyvinvointiin ajankohtaisin esimerkein.

Torstaina 16.9. kuulimme esittelyn Turun kaupungin OmaKirjastosta, joka tarjoaa kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita digitaalisesti nautittaviksi. Maksuton palvelu on tarkoitettu erityisesti niille, joiden on vaikea muuten päästä palveluiden pariin esimerkiksi korkean iän vuoksi. Konseptia esitteli Turun kulttuurikoordinaattori Olli Hirvonen, informaatikko Tarja Rajala ja projektisuunnittelija Maria Korpela. Teknisestä toteutuksesta kertoi Datahousen asiantuntija Tero Nummila. Osallistujat pääsivät myös seuraamaan OmaKirjaston erikoislähetystä hostellilaiva Borelta Tangomarkkinoiden tunnelmissa. 

Vierailun toisen päivän, perjantain 17.9. teemana oli kulttuurihyvinvointi. Aamun aluksi pureuduttiin kulttuurihyvinvointiin sote-uudistuksessa Taikusydän-yhteyspisteen erityisasiantuntija Anna-Mari Rosenlöfin johdolla. Tämän jälkeen Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu ja Tampereen kaupungin suunnittelija Pilvi Nissilä kertoivat Pirkanmaan Taikusydän-alueverkostotyöstä ja yhteiskehittämisestä. Lopuksi kuulimme puheenvuoron Lapin yliopiston taiteilija-suunnittelija Niina Oinaalta.  


Virtuaalivierailu Saloon 26. –27.8. – teemana Kulttuurikumppanit -konsepti

Yhteistuumin-kuvituskuva.

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti elokuussa kaksipäiväisen virtuaalivierailun Saloon 26. –27.8.2021.

Torstaina 26.8. tutustuttiin kaksi vuotta sitten perustettuun Kulttuurikumppanit-konseptiin, joka on salolaisten kulttuuriyhdistysten yhteistyöelin ja toimii vuorovaikutuksessa Salon kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa. Toiminnan tavoitteena on vahvistaa koko kaupungin kulttuuritoimintaa tukemalla kulttuuriyhdistysten ja eri taidemuotojen kehittymistä ja yhteistyötä. Salon kaupungin puolelta asiaa esitteli vapaa-aikajohtaja Hilpi Tanska ja kulttuurituottaja Suvi Aarnio. Ääneen pääsivät myös Kulttuurikumppanien jäsenet Salo Jazz ry:stä, Salon Teatteri ry:stä sekä Poikki taideyhdistys ry:stä.

Perjantaina 27.8. syvennytiin kulttuurirahoitukseen. Perjantain teema oli nimeltään ”Ruukin patruunat ja keppikerjäläiset”. Julkisen kulttuurirahoituksen tulevaisuudennäkymät herättävät aiheellista huolta. Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Antti Huntus sekä asiantuntija Kaisa Koskela johdattelivat työpajaan, jossa etsittiin yhdessä luovia ratkaisuja kunnallisten taide- ja kulttuuripalvelujen rahoittamiseksi myös heikompina aikoina. 


Elokuun kuntavierailu Lappeenrantaan 12.–13.8. – teemana julkinen taide

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti elokuussa kuntavierailun Lappeenrantaan 12.–13.8.2021.

Lappeenrannan kuntavierailun ensimmäisenä päivänä torstaina 12.8. sukellettiin syvälle julkiseen taiteeseen ja prosenttiperiaatteeseen, kun Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Henri Terho kertoi, mitä kaikkea julkinen taide voi olla, miten teoksia valitaan ja miten koko prosessi kustannetaan. Henri esitteli mm. prosenttitaiteen pääperiaatteet ja sen uusimmat kuulumiset. Lisäksi Taiken läänintaiteilija Anne Lehtelä kertoi Reilun taiteen manifestista, jonka vuoden 2021 fokus on kunnissa. Osio striimattiin aiheesta kiinnostuneille.

Lappeenrannan toisena päivänä perjantaina 13.8. Kaakon Taiteen taidejohtajana toiminut Anna Vilkuna esitteli alueellista kehittämistehtävää ja Taiteen paikka -hanketta. Lappeenrannan asukkaat ovat ensin ilmiantaneet paikkoja, joissa haluaisivat nähdä taidetta ja sen jälkeen paikalliset kuvataiteilijat ovat luoneet teoksia näihin paikkoihin. Taidetta voi nähdä muun muassa sähkökaapeissa, muuntajissa, parkkihallissa ja terveyskeskuksessa.


Kuntavierailu Ähtäriin 17.–18.6. – teemoina veistoskummi-toiminta ja Adoptoi monumentti -hanke

Ähtärin kuntavierailun kuvituskuva.

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti kuntavierailun Ähtärin kaupunkiin 17. –18.6.2021

Kuntavierailun ensimmäisenä päivänä, torstaina 17.6. tutustutiin Ähtärin vapaa-aikatoimenjohtaja Marika Puntalan johdolla Ylävedet-veistoksen kummitoimintaan. Teos siirrettiin nykyiselle paikalleen Ähtärin keskustaan matkailualueelta talkoovoimin vuonna 2017. Monumentaalisen vesiveistoksen vuotuisista ylläpitokuluista vastaa Ähtärin kaupunki joka kolmas vuosi ja kaksi välivuotta hoidetaan kummien avulla: yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt voivat ottaa kummivuoron tai jakaa sen.

Lisäksi tutustuttiin viime kesänä avattuun Kultainen kori -esiintymislavaan, jonka kaupunki toteutti arkkitehtikilpailun ja sponsoritoiminnan avulla. Ähtärin kaupunki teki lavan pohjan ja perustat, mutta kutsui yhteisön mukaan luomaan lavan rakenteita. Yhteistyökumppaneille oli tarjolla kolmea eri suuruista sponsoripakettia erilaista näkyvyyttä vastaan. 

Toisen vierailupäivän 18.6. teemana oli kulttuuriperintötoiminta ja erityisesti valtakunnallinen Adoptoi monumentti -hanke, joka on vapaaehtoisuuteen perustuvaa vanhojen rakennusten ja muinaisjäännösten hoitamista ja vaalimista. Skotlannista Tampereelle rantautuneesta hankkeesta kertoi Pirkanmaan maakuntamuseon päällikkö Anna Lyyra-Seppänen. 


Kuntavierailu Rovaniemelle 27.–28.5. – teemoina Kunnan Pojat, kahden toimialan tuottaja-toimintamalli ja kuntien kulttuuristrategiat

Yhteistuumin-kuntavierailun kuvituskuva.

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti kesän 2021 ensimmäisen kuntavierailun Rovaniemelle 27. –­28.5.2021.

Kuntavierailun ensimmäisenä päivänä, torstaina 27.5. tutustuttiin rytmiorkesteri Kunnan Poikien toimintaan. Kunnan Pojat on Rovaniemen kaupungin oma yhtye ja kulttuuripalveluiden hyvinvointipalvelu. Kunnan Pojat koostuu palkkatuella työllistetyistä ammattimuusikoista, jotka esiintyvät muun muassa päiväkodeissa, palvelutaloissa sekä hoito- ja hoivalaitoksissa. Samalla esiteltiin Rovaniemen kaupungin kahden toimialan tuottaja-toimintamallia ja yhteistyötä perusturvan kanssa.

Toisen vierailupäivän, perjantain 28.5. teemana oli kuntien kulttuuristrategiat. Tutustuimme esimerkkinä Rovaniemen tuoreeseen kulttuuriohjelmaan. Pohdimme, millainen on hyvä kulttuuristrategia ja millaista kehittämistyötä se vaatii. Aiheesta keskustelivat Rovaniemen kaupungin palvelualuepäällikkö Merja Tervo sekä kulttuurituottajat Matti Selin ja Roosa Nevala.  Espoon kaupungilta keskusteluun osallistuivat kulttuurijohtaja Susanna Tommila ja kulttuuripäällikkö Tiina Kasvi.

Kulttuuristrategiaosion tallenteen voi katsoa YouTube-kanavaltamme.


Virtuaaliset Yhteistuumin-aamukahvit 20.5.

Valtakunnallinen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä kutsui kunta-alan kulttuuriammattilaiset virtuaaliseen kahvihuoneeseensa torstaina 20.5. klo 8.45–9.30.

Aamun tapaamisen teemana oli kulttuurikasvatus. Kuulimme Espoon kaupungin esi- ja perusopetuksen kulttuuri- ja liikuntakasvatussuunnitelma KULPS:ista ja sen laajentumismahdollisuuksista toisen asteen oppilaitoksiin. Kuulimme myös, mikä rooli palvelumuotoilulla on kehitysyhteistyössä.

Aiheesta kertoivat Espoon kaupungin kulttuurin tulosyksikön palvelukoordinaattori Elina Harlas ja suunnittelija Marika Torniainen, ja sitä kommentoi opetustoimen koulutussuunnittelija Anna Kilpeläinen.

Yhteistuumin-aamukahvit on suunnattu ensisijaisesti Suomen kunnissa työskenteleville kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille.


Kuntien kulttuuriverkostot -webinaari 11.5.

Yhteistuumin-verkostowebinaarin kuvituskuva.

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti 11.5.2021 klo 9–11.30 Kuntien kulttuuriverkostot -webinaarin, jossa kuultiin case-esittelyt kahdesta eri puolilla Suomea toimivasta verkostosta sekä asiantuntijaluento verkostojohtamisesta. 

Aluksi kuultiin Iisalmen kulttuuripalvelujen kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Sanna Marinia ja Kiuruveden kulttuurisihteeri ja kirjastotoimen vastaava Heidi Huhtilaista. He esittelivät Ylä-Savon kulttuuritoimijoiden seitsemän kunnan verkostoa, joka on ehtinyt jo kunnioittavaan 10 vuoden ikään. Kuulimme myös Kulttuuria kunnissa -verkostosta, joka aloitti pari vuotta sitten ja johon kuuluu 17 kuntaa Turun alueelta. Sitä esitteli Kaarinan kunnan kulttuurituottaja Maija Leino.  

Verkostoesittelyjen jälkeen kuulimme ajankohtaisen luennon verkostojen johtamisesta. Sen tarjoili KTT Timo Järvensivu, joka on tutkinut ja kehittänyt verkostotyötä ja verkostojen johtamisen käytäntöjä yli 15 vuoden ajan ja julkaissut aihetta koskevan kirjan vuonna 2019. Tallenteen luennosta voi katsoa YouTube-kanavaltamme.

Webinaari oli suunnattu kaikille kuntien kulttuuripalvelujen parissa työskenteleville ammattilaisille. 


Virtuaalinen kuntavierailu Vaasaan 21.4.
‒ teemoina virtuaaliset kulttuuripalvelut ja lähiökehittäminen

Yhteistuumin kuvituskuva.

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti virtuaalivierailun Vaasaan 21.4.2021 klo 13‒15. Teemana oli virtuaaliset kulttuuripalvelut ja lähiökehittäminen.

Vaasassa tutustuimme Virtaa! -monitaidehankkeeseen, jonka avulla on tuotettu virtuaalisia kulttuuripalveluja erityisesti ikäihmisille. Kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvist Vaasan kaupungilta kertoi monitaidehankkeesta ja Alvar-kuvapuhelimen hyödyntämisestä. Lisäksi vierailulla kuultiin Ristinummen alueen lähiökehittämisestä, jonka tavoitteena on mm. lisätä alueen asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta sekä edistää alueen elinvoimaisuutta. Vaasan kulttuuripäällikkö Sanna Bondas sekä kulttuurituottaja Ilkka Nyqvist esittelivät hankkeen kulttuuritoimenpiteitä.

Vierailu oli tarkoitettu ensisijaisesti kuntien kulttuuripalvelujen edustajille.


Virtuaaliset Yhteistuumin-aamukahvit 15.4.

Valtakunnallinen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä kutsui kunta-alan kulttuuriammattilaiset virtuaaliseen kahvihuoneeseensa to 15.4. klo 8.459.30.

Aamun tapaamisessa Kulttuurikeskus Poleenin johtaja ja Pieksämäen kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Päivi Majoinen kertoi Pieksämäen palkitusta kulttuurihyvinvointimallista. Espoon kaupungin puolesta aihetta kommentoi kulttuurihyvinvoinnin erityisasiantuntija Elina Pulli.

Yhteistuumin-aamukahvit on suunnattu ensisijaisesti Suomen kunnissa työskenteleville kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille.


Virtuaalinen kuntavierailu Riihimäelle 24.-25.3. ‒ teemana julkinen taide

Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti virtuaalivierailun Riihimäelle 24.-25.3.2021 klo 9‒11. Teemana oli julkinen taide.

Maaliskuun viimeinen virtuaalinen kuntavierailu oli kaksipäiväinen. Keskiviikkona 24.3. Riihimäen kaupungin vastaava kulttuurituottaja Anna Vesén ja yhteiskuntataiteilija ja kuvanveistäjä Marjukka Korhonen kertoivat Riihimäen kaupungin julkisen taiteen periaatteista ja yhteiskuntataiteilija-konseptistaan, joka edistää taiteen toteutusta osana kaavoitusta ja rakentamista. 
 
Torstaiaamuna 25.3. kuultiin kuvanveistäjä-arkkitehti Maija Kovaria sekä Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Henri Terhoa, jotka keskustelivat julkisesta taiteesta ja prosenttiperiaatteesta: mitä näillä termeillä tarkoitetaan ja miten prosessia rahoitetaan. Lisäksi keskusteltiin siitä, kuinka taiteilijoita ja taideteoksia valitaan ja miten kuntien koko vaikuttaa taiteen prosesseihin. 

Vierailu oli tarkoitettu ensisijaisesti kuntien kulttuuripalvelujen edustajille.


Virtuaalinen kuntavierailu Jyväskylään 10.3. ‒ teemoina ikääntyneiden kulttuuripalvelut ja joukkorahoitus

Kuvituskuva virtuaaliselle kuntavierailulle.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi järjestämme kuntavierailuja nyt keväällä virtuaalisina. Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti virtuaalivierailun Jyväskylään 10.3.2021 klo 9‒11. Teemana oli ikääntyneiden kulttuuripalvelut ja joukkorahoitus.

Jyväskylän virtuaalivierailulla tutustuimme Fifty-sixty -joukkorahoituskokeiluun sekä Taideapteekkiin. Fifty-sixty on osallistuvan rahoituksen malli, jonka avulla kaupunkilaisten ideoimat hankkeet voivat saada rahoitusta Jyväskylän kaupungilta. Joukkorahoituskokeilua esittelivät osallisuuskoordinaattorit Hanna Tenhunen ja Minna Huolman. Taideapteekki tarjoaa taide- ja kulttuurielämyksiä jyväskyläläisille ikäihmisille, ja sitä esitteli suunnittelija Riikka Polso.

Kuntavierailut on tarkoitettu ensisijaisesti kuntien kulttuuripalvelujen edustajille.


Virtuaalinen kuntavierailu Sodankylään ja Posiolle 4.3.
‒ teemoina kulttuuriperintö ja digitalisaatio

Kuvituskuva virtuaaliselle kuntavierailulle.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi järjestämme kuntavierailuja nyt keväällä virtuaalisina. Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjesti ensimmäisen virtuaalisen kuntavierailunsa Sodankylään ja Posiolle 4.3.2021 klo 9‒11. Teemana oli kulttuuriperintö ja digitalisaatio.

Tutustuimme ensimmäisellä virtuaalivierailulla kahteen hyvään toimintamalliin Sodankylässä ja Posiolla. Sodankylän kulttuurisihteeri Merja Leinonen ja Museo-Galleria Alarieston museojohtaja Marika Välimaa esittelivät Vauhdin hurmaa Sompiossa -hankkeen, joka on mahdollistanut Alarieston ja Kotiseutumuseon digitaaliset näyttelyt. Posion kunnan kirjasto-kulttuurijohtaja Virva Jakkula tutustutti vierailijat VirtuaaliPosio-mediaoppaaseen, joka esittelee alueen kulttuuriperintöä digitaalisessa muodossa.

Kuntavierailut on tarkoitettu ensisijaisesti kuntien kulttuuripalvelujen edustajille.


Virtuaaliset Yhteistuumin-aamukahvit 2.3.

Valtakunnallinen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä kutsui kunta-alan kulttuuriammattilaiset ensimmäiseen virtuaaliseen kahvihuoneeseensa ti 2.3. klo 8.45-9.30.

Aamun tapaamisessa kuultiin terveiset pohjoisesta, kun Oulun kaupungin vastaava tuottaja Ville-Mikko Sikiö kertoi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamasta Kaupunginosataiteilija-hankkeesta, jossa toteutetaan yhteisöllisiä taideprojekteja Oulun eri kaupunginosissa.

Yhteistuumin-aamukahvit on suunnattu ensisijaisesti Suomen kunnissa työskenteleville kulttuuri- ja taidealan ammattilaisille.


Yhteistuumin enemmän kulttuuria kuntiin 3.11. webinaarikuva

Yhteistuumin-webinaari 3.11.2020

Espoon kaupungin kulttuuriyksikkö ja opetus ja kulttuuriministeriön rahoittama valtakunnallinen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä järjestivät tiistaina 3.11.2020 webinaarin teemalla ”Yhteistuumin – Enemmän kulttuuria kuntiin”. Webinaarissa pureuduttiin kuntien ja niiden järjestämien kulttuuripalvelujen nykytilaan ja tulevaisuuteen asiantuntijapuheenvuoroissa ja keskustelutyöpajoissa.

Silvia Hosseinin juontamassa webinaarissa kuultiin puheenvuoroja muun muassa tulevaisuudentutkijalta, Cuporelta, Taiteen edistämiskeskukselta, opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä suoraan kuntakentältä.

Webinaarin tallenteet ovat katsottavissa YouTubesta.